Den FN-backade regeringen i Libyen tog i förra veckan total kontroll över huvudstaden Tripoli. Staden har varit under belägring sen april 2019 men har med hjälp av turkiskt stöd tryckt tillbaka oppositionen i form av general Haftar som bland annat erhåller ryskt, egyptiskt stöd.

Konflikten som har pågått sen 2011 då Muammar Gaddafi dödades av Nato-backade trupper ser inte ut att lösas trost pågående diplomatiska förhandlingar och hopp.


Situationen i Jemen fortsätter vara ansträngd efter att FN endast fått in cirka hälften av det bistånd som behövs för att upprätthålla samtliga humanitära program i landet.

Landet är hårt drabbat av den pågående konflikten mot den saudiledda alliansen samt pågående virusspridning. 24 miljoner människor bedöms fortfarande behöva livsviktig hjälp.


I förra veckan började Facebook rubricera statliga medier som sådana på sociala media plattformen. Bland de som har karakteriserats som sådana återfinns bland annat iranska Press TV och den arabiska versionen av Russia Today (RT).

Samtidigt har Facebook stängt ner kurdiska konton från norra Irak som misstänks tillhöra Patriotiska Kurdiska Unionen (PUK). Partiet har anklagats av det amerikanska bolaget för att använda sig av falska nyheter i sin marknadsföring mot sina politiska rivaler i Demokratiska kurdiska partiet (KDP).


Bild: AFP