Israels planerade annekteringen av Palestina den första juli har skjutits upp till senare i juli enligt israeliska företrädare. Processen har rapporterats ske i koordination med USA och sägs vara en av anledningarna till att annekteringen dröjer.

Israel har kritiserats av FN, människorättsorganisationer, flera politiska företrädare och ledare. I onsdags kritiserade den brittiska premiärministern annekteringen som ett brott mot internationell lagstiftning men i övrigt har väldigt lite har gjorts från Europeiskt håll för att förhindra en annektering.


Oman som brottas med ekonomiska svårigheter kan tvingas ta lån från sina Gulfgrannar. Analytiker varnar dock för att ett ekonomiskt stöd kan komma med förbehåll och kan äventyra Omans roll i Gulfen som en medlare och av bland annat Saudiarabien kritiserad Iranvän.

Oman har också lyckats hålla sig utanför Jemenkriget som har renderat Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) ineffektivt och splittrat då bland annat Förenade Arabemiraten och Saudiarabien stödjer olika grupperingar och lösningar i Jemen.

Oman har med eller utan GCC ännu inte tagit beslut i frågan.


USA har genom sin utrikesminister Mike Pompeo uttalat sig negativt om Turkiets funderingar om att omvandla Hagia Sophia till en moské. I dagsläget är Hagia Sophia ett museum och är en populär turistattraktion i Istanbul.

Genom sin representant för religionsfrihet menar USA att Turkiet borde behålla Hagia Sophia som ett museum inom ramverket för ett av UNESCOs världsarv. Ett FN-organ som USA valde att lämna i sin helhet under 2019 på grund av politiska meningsskillnader om bland annat synen på Palestina.


Bild: AP