I förra veckan bedömde FN att USA:s attack som bland annat dödade Qasem Soleimani var olaglig i enighet med internationell rätt. FN:s Agnes Callamard rapporterar att USA inte har presenterat något material som rättfärdigade deras attack.

USA i sin tur svartmålar Callamard och utredningen.

Rapporten i sin helhet går att finna här.


Storbritannien har valt att fortsätta leverera vapen till bland annat Saudiarabien efter att i en utredning fastslagit att vapenexporten inte används systematiskt mot civila.

Beslutet har kritiserats av aktivister och människorättsförespråkare som menar att vapnen används systematiskt mot civila i kriget mot Jemen. Ett krig där minst 100 000 människor dött.


I Bahrain har Storbritannien också kommit att kritiseras på grund av att man inte gör sig högljudd eller kritiserat den Bahrainska regimen för att vara i färd med att avrätta två människorättsaktivister. Mohammed Ramadhan och Husain Moosa var ledande röster i protesterna under 2011 men som anklagats för att ha dödat en polisman och under förhör med tortyr erkänt.

Den brittiska regeringen har förkastat kritiken och menar att man för ”uppriktiga samtal” med Bahrain, men som kritiker menar kommer leda till aktivisternas död.


Bild: Getty Images